Rheinmetall Defence Nederland B.V.

Next-gen voertuigen voor het Nederlandse leger

Rheinmetall Defence Nederland B.V. (RD-NL) te Ede is onderdeel van de divisie Vehicle Systems en is een 100% dochter van Rheinmetall Landsysteme GmbH. Vanuit het Boxer consortium is RD-NL de Nederlandse partner waarbij gezamenlijk met de Duitse industrie het pantserwielvoertuig Boxer ontwikkeld en gebouwd is.

In Ede zijn de Nederlandse Boxer voertuigen ontwikkeld en gebouwd, op dit moment worden er Boxer voertuigen voor andere landen gebouwd en wordt er vanuit Ede ondersteunt bij de ontwikkeling van Boxer voor andere landen. Naast nieuwe productie en ontwikkeling van Boxer wordt er ook onderhoud en doorontwikkeling gedaan op Boxer, maar ook op andere militaire voertuigen.

Missie

Als Rheinmetall willen wij onze troepen de best mogelijke bescherming bieden. Dat is onze missie.

Visie

Onze visie is met onze producten en diensten dè belangrijkste partner te zijn van het Nederlandse Ministerie van Defensie op het gebied van militaire voertuigen en apparatuur.

Strategie

Wij ontzorgen de klant, doordat wij alle kennis en kunde in huis hebben die nodig is voor het bouwen en onderhouden van Defensie systemen. Wij zetten hiervoor onze mensen in op diverse locaties wereldwijd om te zorgen dat onze klant de voertuigen kan blijven gebruiken. Op deze manier zijn wij in staat onze visie te realiseren.

Geschiedenes

Nederland – behoefte aan gepantserd logistiek voertuig

In de jaren 90 zochten Duitsland en Frankrijk een vervanger voor hun verouderde pantserwiel- en pantserrupsvoertuigen. Beide landen besloten die samen te ontwikkelen. Dit was het begin van een internationale, industriële en defensie samenwerking. Niet veel later werd ook Engeland aan deze samenwerking toegevoegd. De Fransen stapten na een aantal jaren uit het project en ook Engeland haakte af. Omdat Nederland eveneens behoefte had aan een nieuw gepantserd logistiek voertuig, werd het een Duits-Nederlands project.

De Duitse en Nederlandse industrieën, vertegenwoordigd door de Duitse bedrijven Krauss-Maffei Wegmann (KMW), Rheinmetall Landstysteme (RLS) en het Nederlandse Stork (PWV), verenigd in het consortium ARTEC, zetten het project voort.

Overname – Stork PWV wordt Rheinmetall Nederland

In 2008 is Stork Pantserwielvoertuigen (Stork PWV) overgenomen door het onderdeel Radfahrzeugen (Wielvoertuigen) van RLS en veranderde de naam naar Rheinmetall Nederland BV.

Door deze overname vergrootte RLS haar aandeel in ARTEC tot 64%. RLS maakt onderdeel uit van Rheinmetall Defence dat, naast Automotive, een van de divisies is van Rheinmetall AG. Met de overname heeft Rheinmetall Defence haar positie op de Europese defensiemarkt versterkt en tevens haar positie binnen het Boxer-programma.

Joint venture – Rheinmetall AG en MAN

In 2010 is Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) opgericht. Dit is een een joint venture tussen Rheinmetall AG en MAN Truck & Bus, waardoor de militaire divisies (MAN Nutzfahrzeuge & RLS Radfahrzeugen) zijn gefuseerd. RMMV vormt hiermee een belangrijke leverancier voor complete oplossingen in de markt voor militaire wielvoertuigen. Zij levert een breed scala gepantserde en ongepantserde transport-, commando- en specifieke voertuigen voor de internationale krijgsmachten. Rheinmetall heeft een belang van 51% en MAN 49% in RMMV. De samenvoeging van de militaire divisies bracht Rheinmetall Nederland de naam Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland B.V. (RMMV-NL).

100% Rheinmetall – RMMV-NL wordt Rheinmetall Defence Nederland BV

In 2019 zijn Rheinmetall AG en MAN Truck & Bus overeengekomen dat Rheinmetall het onderdeel tactische voertuigen terugkoopt uit de joint venture met MAN zodat dit een 100% onderdeel van Rheinmetall wordt. De samenwerking op het vlak van logistieke voertuigen blijft bestaan en wordt verder voorgezet in de joint venture RMMV. Dit betekent dat Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland BV een 100% Rheinmetall bedrijf geworden is en dat de naam per 1 november aangepast is in Rheinmetall Defence Nederland BV.

RMMV-NL – productie- en onderhoudsfaciliteit voor Boxer

RMMV-NL, ontwikkelaar en bouwer van het unieke, modulaire pantserwielvoertuig Boxer is in januari 2013 verhuisd van Amsterdam naar Ede. In een speciaal ingerichte vestiging zijn de 4 Nederlandse varianten van het pantserwielvoertuig Boxer geproduceerd en onderhouden. Daarmaast wordt er op dit moment geproduceerd voor ander internationale klanten.

De Boxer is een uniek voertuig vanwege de modulaire bouw.

Het onderstel: Drive Module, is voor alle voertuigen hetzelfde.

De missie/inzet specifieke opbouw: Mission Module, bepaalt de functie van de uitvoering. Bovenop de Drive Module wordt de Mission Module geplaatst in de mogelijke uitvoeringen Cargo, Ambulance, Command Post of de GNGP die aan de Nederlandse klant geleverd zijn.

Voordeel van dit modulaire systeem is het snel kunnen aanpassen van het voertuig voor een specifeke missie/inzet. Daarnaast kan er snel een nieuwe variant ontwikkeld worden waarbij alleen de Mission Module ontwikkeld hoeft te worden, wat scheelt in kosten en ontwikkelingstijd.

Producten en Diensten

Als onderdeel van de Rheinmetall Defence divisie Vehicle Systems bieden wij een geïntegreerd dienstenpakket dat bestaat uit:

 • de ontwikkeling van nieuwe voertuigsystemen, aanpassingen, militarisering en door-ontwikkeling;
 • een eigen productie en assemblage faciliteit;
 • In-Service Support (ondersteuning tijdens het gebruik van het voertuig), zoals onderhoud en reparatie, inzetgerelateerde ondersteuning en training.

RD-NL is vanuit haar vestiging in Ede verantwoordelijk voor de levering van alle Rheinmetall voertuigen, diensten en materialen voor de Nederlandse gebruikers. Vanuit het One-Stop-Shop concept produceren, onderhouden en reviseren wij verschillende voertuigen, onder andere BOXER en Fuchs in verschillende varianten. Verder leveren wij alle producten waarmee de Nederlandse gebruikers zelf onderhoud kan plegen en reparaties kan verrichten.

Producten

Fuchs

Nucleaire, chemische en biologische detectie

De NBC-versie van het gepantserde transportvoertuig (Fuchs) wordt door het leger gebruikt om nucleaire, chemische en biologische bedreigingen te detecteren. De state-of-the-art “Spürfuchs” is de steunpilaar van het CBRN-eenheden van verschillende toonaangevende legers. Het systeem is wereldwijd in dienst en toont dagelijks haar effectiviteit en betrouwbaarheid.

De gepantserde CBRN Fuchs van Rheinmetall Defence is uitgerust met ingebouwde ultramoderne detectieapparatuur en kan snel de aanwezigheid van nucleaire, biologische en chemische verontreiniging op de grond en in de lucht vaststellen.

300 systemen in verschillende landen

Dit robuust en betrouwbare, amfibische, all-terrain voertuig voert zijn missies overal uit, zelfs op het moeilijkste terrein. Bijna 300 van deze systemen zijn nu in gebruik bij klanten over de hele wereld, waaronder de strijdkrachten van Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Noorwegen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ze zijn al zeer effectief gebleken in tal van operaties.

Boxer

Uniek modulair voertuig en flexibel inzetbaar

De Boxer is een uniek voertuig vanwege de modulaire bouw.

Het onderstel: Drive Module, is voor alle voertuigen hetzelfde.

De missie/inzet specifieke opbouw: Mission Module, bepaalt de functie van de uitvoering. Bovenop de Drive Module plaatsen wij de opbouw in de mogelijke uitvoeringen Cargo, Ambulance, Command Post of de GNGP versie.

Voordeel van dit modulaire systeem is het snel kunnen aanpassen van het voertuig voor een specifieke missie/inzet.

Belangrijkste kenmerken

De belangrijkste kenmerken van de Boxer zijn:

 • Bescherming – overlevingsvermogen zonder compromis
 • Laadvermogen –groeipotentieel
 • Prestaties – mobiliteit en betrouwbaarheid onder extreme omstandigheden
 • Modulariteit– de missie verandert, de Boxer past zich aan

De Boxer heeft een indrukwekkende flexibiliteit om toekomstige militaire taken en veranderende eisen te kunnen vervullen, zonder de capaciteiten van het voertuig, zoals mobiliteit, te verslechteren.

Succesvolle inzet in een de missie in Afghanistan hebben de capaciteiten van het voertuig bewezen.

Het concept en het ontwerp van de Boxer zijn getest, gekwalificeerd en beproefd door officiële instanties. Kort na de levering van de eerste voertuigen, is de Boxer mee op missie gegaan en zijn capaciteiten en betrouwbaarheid bewezen in ruige omgevingen, in gevaarlijke situaties en tijdens moeilijke operaties.

696 voertuigen in 14 verschillende versies

De grondige ontwikkeling resulteerde in een eerste reeks van 272 Boxer-pantserwielvoertuigen voor Duitsland vanaf 2009 en 200 Boxer-pantserwielvoertuigen voor Nederland. Op basis van de positieve ervaringen bestelde Duitsland een tweede reeks van 131 voertuigen, gevolgd door Litouwen die in totaal 91 voertuigen bestelde.

Daarom zijn tot nu toe 696 voertuigen in 14 verschillende versies van Boxer al besteld en zullen er nog meer volgen.

Clicking on this thumbnail takes you to the external YouTube website. The provider YouTube/Google (USA) is responsible for the processing of your data on this website.

Clicking on this thumbnail takes you to the external YouTube website. The provider YouTube/Google (USA) is responsible for the processing of your data on this website.

Mission Master

Clicking on this thumbnail takes you to the external YouTube website. The provider YouTube/Google (USA) is responsible for the processing of your data on this website.

Clicking on this thumbnail takes you to the external YouTube website. The provider YouTube/Google (USA) is responsible for the processing of your data on this website.

Diensten

Onderdelen en gereedschappen

Eerstelijns onderhoud

RMMV-NL levert vanuit haar vestiging rechtstreeks een groot deel aan noodzakelijke onderdelen, speciale gereedschappen en diagnose apparatuur.

Hierdoor heeft de klant de mogelijkheid om zelf eerstelijns onderhoud uit te voeren, zodat de voertuigen en systemen voor de gebruiker beschikbaar blijven.

In-Service Support

Support en training

RMMV-NL voert voor veel systemen ook in opdracht onderhoud en reparaties uit in de werkplaats in Ede. Daarnaast worden onze monteurs ingezet voor het leveren van support op locaties van Defensie wereldwijd. Onze trainers ondersteunen de klant bij meerdere opleidingen en complexe vragen.

Technische Documentatie

Documentatie

RMMV-NL levert bij ieder voertuig of systeem specifieke documentatie. Hierdoor is de klant in staat het voertuig zo optimaal en efficient mogelijk te gebruiken. Deze technische documentatie wordt geleverd voor de gebruikers, maar ook voor de monteurs. Het is mogelijk de documentatie digitaal aan te leveren, waardoor gebruik op een tablet mogelijk is.

Engineering

Ontwikkelen, testen en kwalificeren

RMMV-NL heeft een eigen afdeling met Engineers. Zij ontwikkelen, testen en kwalificeren nieuwe militaire voertuigen of onderdelen daarvan. Op deze manier kunnen wij de klant snel van dienst zijn met aanpassingen of nieuwe producten.

Contact

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Wij zijn u graag van dienst.

Privacy Settings

We place great importance on transparent information relating to all aspects of data protection. Our website contains detailed information on the settings you can select and what effect these settings have. You can change your selected settings at any time. Regardless of the selection you choose, we will not draw any conclusions regarding you as a person (except where you have explicitly entered your details). For information on deleting the cookies, please see the help function in your browser. You can find out more in the data protection declaration.

Change your privacy settings by clicking on the corresponding buttons

Necessary

Cookies essential for the system ensure that the website works correctly. Without these cookies, malfunctions or error messages may occur.

This website will:

 • Store cookies required by the system
 • Store the settings you make on this website

This site will never do the following without your agreement:

 • Store your settings, such as the language selection or cookie banner, so that you do not have to repeat them in the future.
 • Evaluate visits anonymously and draw conclusions to help us to optimize our website.
 • Draw conclusions regarding you as a person (except where you have explicitly entered your details, e.g. in contact forms)

Convenience

These cookies make the website easier to use and save settings, for example, so that you do not have to repeat them every time you visit the site.

This website will:

 • Store cookies required by the system
 • Store your settings, such as the language selection or cookie banner, so that you do not have to repeat them in the future.

This site will never do the following without your agreement:

 • Evaluate visits anonymously and draw conclusions to help us to optimize our website.
 • Draw conclusions regarding you as a person (except where you have explicitly entered your details, e.g. in contact forms)

Statistics

Statistics cookies enable us to evaluate the usage behaviour on the website anonymously – without enabling any conclusions to be drawn about you as a person. This enables us to measure the performance of the website and to improve it continuously to offer a better user experience.

This website will:

 • Store cookies required by the system
 • Draw conclusions regarding you as a person (except where you have explicitly entered your details, e.g. in contact forms)
 • Evaluate visits anonymously and draw conclusions to help us to optimize our website.

This site will never do the following without your agreement:

 • Draw conclusions regarding you as a person (except where you have explicitly entered your details, e.g. in contact forms)

Notice regarding data transfers to the USA

If you select "STATISTICS", cookies from the US-based company Google Inc. will also be used. By selecting this option, you also expressly agree in accordance with Art. 49 Para. 1 S. 1 lit. a GDPR that your data collected by these cookies can also be processed by Google in the USA. The European Court of Justice (ECJ) has qualified the USA as a country with a level of data protection inadequate to EU standards. Further information on Google's handling of data protection can be found here.


Of course, we will always respect the do-not-track (DNT) setting in your browser. In this case, no tracking cookies are set and no tracking functions are loaded.